Curriculum

© foto Rutger Prins

PETER WESTERBRINK is sinds  1992 organist van de Der Aa-kerk in Groningen. Tevens is hij organist van het Arp Schnitger-orgel in Noordbroek (1696) en van het in 2008 gereconstrueerde  Hinsz-orgel (1731)  in Zandeweer (Gr.)

Hij studeerde orgel  bij Mar­greet Prin­sen en Wim van Beek aan het Conservatorium in Groningen,  verder school­mu­ziek en kerkmu­ziek.

Peter Westerbrink specialiseerde zich in de oude Noord-Europese orgelmuziek en heeft daarmee internationaal een naam weten op te bouwen als concertgever, docent en jurylid. Van 1995-1997 was hij docent voor Noord-Duitse orgelmuziek aan de Accademia di Musica Italiana per Organo te Pistoia (in Toscana, Italië).

Twintig jaar lang vormde hij met Harald Vogel de artistieke leiding van het Dollard Festival in Groningen en Ostfriesland. Ook  was hij van 1998-2004  (de laatste) Producer Orgelconcerten bij de NCRV en verzorgde de orgeluitzendingen op Radio 4.

Als adviseur is Peter Westerbrink betrokken bij de plannen tot reconstructie van het zeventiende-eeuwse transeptorgel in de Der Aa-kerk te Groningen en de planvorming rond de herplaatsing van het zestiende-eeuwse orgel in de kerk van Scheemda. Hij publiceerde over  Matthias Weckman (1615/16-1674).

Zijn  discografie omvat o.m. opnamen van de orgels te Noordbroek, Groningen (Der Aa-kerk, Nieuwe Kerk, en Pelstergasthuis), Leens,  Dornum, Marienhafe, Noordwolde, Zandeweer en Leens. De cd 'Groninger Orgelhistorie', opgenomen met enkele Groningse collega’s, werd bekroond met een Edison.